Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowe i smaczne danie z karpia.
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 60
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 190
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 171
Orzeźwiająca lemoniada cytrynowa z syropem miętowym. Doskonała na upalne dni....
Odsłon: 46
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 70
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 60
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 190
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 171
Orzeźwiająca lemoniada cytrynowa z syropem miętowym. Doskonała na upalne dni....
Odsłon: 46
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 70
Składniki
Wykonanie: Karpia dokładnie oczyścić, pokroić w dzwonka i zmielić dwa razy z jedną cebulą. Przełożyć do miski, dodać bułkę tartą, sól i pieprz do smaku, imbir i jajko. Wyrobić dokładnie masę i zwilżonymi dłoniami formować pulpety. W garnku zagotować 11/2 litra wody, włożyć drugą cebulę, marchewkę, listek laurowy, ziele angielskie, posolić do smaku i ugotować wywar. Do wywaru włożyć przygotowane pulpety i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu około 35 minut. Następnie łyżką cedzakową wyjąć pulpety i ułożyć na półmisku. Po czym przecedzić wywar przez gęste sito lub przez gazę. Do wywaru dodać rozpuszczoną w ½ szklance zimnego wywaru żelatynę, zagotować i jeszcze raz przecedzić. Zalać pulpety, ozdobić marchewką, schłodzić i podawać z pieczywem i startym chrzanem.