Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na pierogi z jagodami, które są lubiane nie tylko przez dzieci. Pierogi można podać posypane cukrem i polane słodką śmietanką.
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 594
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 227
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 105
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 119
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 801
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 594
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 227
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 105
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 119
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 801
Składniki
Najpierw przygotowujemy ciasto do pierogów. Na stolnice , wsypujemy mąkę wymieszaną z solą. Dodajemy jajko i margarynę. Siekamy ciasto nożem. Powoli dolewamy wodę i ugniatamy ciasto. Jeżeli jest zbyt kleiste dodajemy trochę mąki i znów ugniatamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą aby nie wyschło i odkładamy.
Jagody płuczemy i usuwamy liście i inne zanieczyszczenia. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem 1/2 łyżki soli. Ciasto wyjmujemy z folii i rozwałkowujemy, wykrawamy kółka szklanką lub kubkiem. Na każde kółeczko nakładamy małą łyżeczką jagody, posypujemy odrobiną cukru i lepimy pierogi.
Do wrzącej wody wrzucamy po kolei 10-15 pierogów ( w zależności od pojemności garnka i ilości wody ) i gotujemy ok 1 minutę. Wyciągamy na durszlak aby ociekły i po 2 minutach rozkładamy w naczyniu żaroodpornym tak aby się nie posklejały. Czynność tą powtarzamy do ostatniego pieroga. Pierogi podajemy posypane cukrem i polane słodką śmietanką. Smacznego!