Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Małe, zdrowe co-nieco :) Przepis dostałam od koleżanki, która robi ten niby miód już od wieeelu lat. Jest on idealny na przeziębienia, szczególnie dla osób które nie lubią faszerować się tabletkami.
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 131
Dzisiaj danie jednogarnkowe, proste w przygotowaniu i smaczne. Polecam
Odsłon: 234
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 339
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 161
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 131
Dzisiaj danie jednogarnkowe, proste w przygotowaniu i smaczne. Polecam
Odsłon: 234
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 339
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 161
Składniki
600 kwiatków mniszka lekarskiego zalewamy litrem wody i gotujemy na małym ogniu około godziny. (przed gotowaniem kwiatków nie płuczemy. Aby pozbyć się robaczków możemy rozłożyć je na jakiś czas w słonecznym miejscu).
Po godzinie gotowania wywar przelewamy przez gazę lub bawełnianą ściereczkę, dodajemy cukier oraz sok z cytryny i gotujemy na małym ogniu przez około 1,5 godziny (bez przykrycia).
Gorący miód przelewamy do małych słoiczków i gotowe :)
P.S. Można go używać zamiast cukru do herbaty, do deserów lub wcinać na chlebku z masełkiem ;)