Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis mojej mamy, która jest mistrzynią w pieczeniu tego boczku :) Pyszna alternatywa dla sklepowych wędlin.
Klasyczna , znana i lubiana.
Odsłon: 160
Szybko i smacznie. Polecam.
Odsłon: 286
Polecam.
Odsłon: 782
Beza Pavlova należy do jednych z najtrudniejszych w przygotowaniu ciast, któr...
Odsłon: 2510
Klasyczna , znana i lubiana.
Odsłon: 160
Szybko i smacznie. Polecam.
Odsłon: 286
Polecam.
Odsłon: 782
Beza Pavlova należy do jednych z najtrudniejszych w przygotowaniu ciast, któr...
Odsłon: 2510
Składniki
Boczek pozbawiamy zbędnego tłuszczu, czosnek przeciskamy przez praskę albo ścieramy na drobnej tarce. Obie strony mięsa nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i przyprawą do wieprzowiny. Na tą stonę, która będzie w środku wykładamy czosnek i równomiernie go rozsmarowujemy.
Boczek rolujemy i ciasno związujemy bawełniana nicią, wykładamy na blaszkę (spodem do góry) i dodajemy smalec. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni), pieczemy w zależności od grubości rolady przez 1 - 1,5 godziny. W połowie pieczenia przekładamy roladę na właściwą stronę.
W trakcie pieczenia trzeba pamiętać, żeby od czasu do czasu dolać trochę wody (żeby się smalec nie przypalił) i należy też co jakiś czas roladę polewać tym tłuszczykiem. Na 10 minut przed końcem pieczenia zwiększyłam temperaturę do 200 stopni.
Teraz już tylko czekamy aż rolada ostygnie i odwijamy ją z nici. Tłuszcz, który został na blaszcze można zlać do miseczki i po ostygnięciu mamy smaczny smalczyk.