Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja mała wariacja na połączenie włoskiego smaku makaronu Ruote i aromatycznego pesto z trzech ziół z francuskim serem Mimolette o słodkim, orzechowym smaku, była cudownym doznaniem dla kubków smakowych. Danie z pewnością zasmakuje wszystkim lubiącym wyraziste i aromatyczne potrawy :)
Kotlet z kurczaka jest znany, w różnych wariacjach smakowych, w całej Polsce....
Odsłon: 140
Wiosenne smaki. Polecam.
Odsłon: 156
Czy grecka sałatka z krewetkami to dobre zestawienie? Oczywiście! Usmaż krewe...
Odsłon: 1478
Kotlet z kurczaka jest znany, w różnych wariacjach smakowych, w całej Polsce....
Odsłon: 140
Wiosenne smaki. Polecam.
Odsłon: 156
Czy grecka sałatka z krewetkami to dobre zestawienie? Oczywiście! Usmaż krewe...
Odsłon: 1478
Składniki
Listki bazylii, pietruszki i oregano oddzielamy od łodyżek. Prażone migdały mielimy w rozdrabniaczu lub rozbijamy drobno w moździerzu. Ser Mimolette (twardy, dojrzewający min. 7 miesięcy) ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Następnie do rozdrabniacza dodajemy ząbki czosnku, listki trzech ziół i część oliwy z oliwek - miksujemy dla odpowiedniego rozdrobnienia, ale nie do całkowitego zmiksowania na jednolitą masę (zioła muszą być w małych kawałkach).
Następnie do rozdrobnionych ziół dodajemy zmielone wcześniej migdały, starty ser Mimolette, pozostałą część oliwy z oliwek i ponownie miksujemy (dosłownie przez chwilę) dla odpowiedniego połączenia składników. Całość doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. * Część pesto możemy przełożyć do słoiczka, zalać wierzch oliwą i przechowywać w lodówce.
Makaron Ruote gotujemy al dente, odcedzamy i mieszamy z pesto. Całość posypujemy dodatkową ilością startego (wraz ze skórką) sera Mimolette i świeżymi listkami bazylii Życzę smacznego! :)