Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Staropolski przepis, czyli schab ze śliwkami i czosnkiem. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno, z pieczywkiem. Polecam na świąteczny obiad.
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 67
W gorące dni nie można zapomnieć o piciu dużej ilości płynów. W ciągu dnia wa...
Odsłon: 22
Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie (nie licząc czasu tężenia) do przygotowani...
Odsłon: 75
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 106
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 67
W gorące dni nie można zapomnieć o piciu dużej ilości płynów. W ciągu dnia wa...
Odsłon: 22
Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie (nie licząc czasu tężenia) do przygotowani...
Odsłon: 75
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 106
Składniki
Schab natrzeć solą, odstawić na kilka godzin. Sól, która nie zostanie wchłonięta przez mięso, ma zostać usunięta przy pomocy ściereczki lub pędzelka kuchennego. Czosnek obrać, jeżeli mamy duże ząbki, należy je podzielić na mniejsze części. Czosnkiem nafaszerować wędzone śliwki. Teraz czas na polędwiczkę: Myjemy ją, oczyszczamy z błon, następnie wycinamy w niej kieszeń na całej długości. Do kieszonki wkładamy śliwki z czosnkiem. Nadzianą polędwiczkę oprószamy pieprzem, solimy, zawijamy ciasno w folię aluminiową, zamrażamy (czas mrożenia: 2 godziny).
W tym czasie, gdy polędwiczka jest w zamrażalniku, przygotowujemy schab. Nacinamy w nim kieszeń, obsypujemy go obficie majerankiem. Gdy polędwiczka jest już zmrożona, odwijamy ją z folii, szybko wkładamy do schabu. Na wierzch schabu układamy listki laurowe, następnie całość zawijamy w kolejny kawałek folii aluminiowej. Mięso wkładamy do wąskiej brytfanny, do której wrzucamy też łyżkę smalcu. Tak przygotowany schab pieczemy 1.5 godziny w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Po godzinie, przecinamy folię i zmniejszamy temperaturę do 170 stopni. Upieczony schab wykładamy na półmisek, kroimy w plastry.
Smacznego.