Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Zrobienie naleśników to dla mnie nie nowina i uważam, że ciasto zawsze jest d...
Odsłon: 4392
Uwielbiam wszelkie zapiekanki i dania jednogarnkowe – mało roboty, mało zmywa...
Odsłon: 121
Melasę granatową kupiłam przez pomyłkę, ale nie przez przypadek. Spróbowałam,...
Odsłon: 173
Przepis dnia
Zrobienie naleśników to dla mnie nie nowina i uważam, że ciasto zawsze jest d...
Odsłon: 4392
Uwielbiam wszelkie zapiekanki i dania jednogarnkowe – mało roboty, mało zmywa...
Odsłon: 121
Melasę granatową kupiłam przez pomyłkę, ale nie przez przypadek. Spróbowałam,...
Odsłon: 173
Składniki
Schab kroimy w plastry grubości około 1 cm, nacieramy solą, przyprawą do wieprzowiny i odkładamy na kilkanaście minut.
Kapustę kiszoną drobno kroimy, wrzucamy do garnka i chwilę gotujemy.
Białą cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju.
Śliwki kroimy w paseczki.
Mięso wrzucamy na rozgrzaną patelnię, rumienimy z obu stron. Następnie dodajemy podsmażoną cebulę, śliwki, i czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę. Dusimy pod przykryciem kilka minut.
Podgotowaną kapustę odcedzamy (zostawiamy trochę wody z gotowania) i przekładamy na mięso. Mieszamy, dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego, listek laurowy, przyprawiamy curry i pieprzem. Dusimy kolejnych kilka minut. Następnie podlewamy szklanką bulionu i gotujemy do miękkości.
Pod koniec gotowania dodajemy mąkę ze śmietaną. Całą potrawę przekładamy następnie do naczynia żaroodpornego, posypujemy majerankiem i wkładamy na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.