Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z przepisu mojej babci. Niezbędny jest prawdziwy twaróg z mleka niepasteryzowanego.
Dzisiaj zastanawiałam się czym zaskoczyć gości, jakie ciasto wymyślić i wyszł...
Odsłon: 234
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 205
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 246
Dzisiaj zastanawiałam się czym zaskoczyć gości, jakie ciasto wymyślić i wyszł...
Odsłon: 234
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 205
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 246
Składniki
Twaróg drobno pokruszyć i posypać sodą ( 2 razy wziąć w 3 palce sody posypać i przemieszać w rondelku. Potem znowu 2 razy w 3 palce sody i posypać na wierzchu). Twaróg w przykrytym rondelku odstawić do drugiego dnia. Na drugi dzień wstawić do rondla z wodą i zagotować. Na średnim ogniu przemieszać na jednolitą masę. Znowu chwilę gotować na małym ogniu. Wsypać ok 1/4 łyżeczki soli, kminek ( ilość wg uznania) masło i wymieszać. Po chwili kiedy składniki się połączą dodać 4 łyżki gęstej śmietany i wymieszać. Dodać jeszcze ok. 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej i całość wymieszać na pianę. Wylać do opłukanej zimną wodą miseczki.
Bardzo dobry dodatek do chleba razowego lub żytniego. Prz okazji polecam również moje przepisy na wypieki chlebów. Jeżeli twaróg jest złej jakości serek się nie udaje. Cierpliwości ja używam twaróg z grudziądzkiej mleczarni (kostki pow. 1 kg) Rondelek z twarogiem podczas gotowania cały czas musi być w większym rondelku z wodą. Smacznego