Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniały sernik z wiśniami na kruchym cieście. Po prostu raj dla podniebienia, polecam:)
Włoska kombinacja smaków.
Odsłon: 35
To danie jest szybkie i smakowite, idealne na wiosenny obiad lub kolację. Szp...
Odsłon: 8710
Zrobienie naleśników to dla mnie nie nowina i uważam, że ciasto zawsze jest d...
Odsłon: 730
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 4978
Najlepszym pomysłem na szybkie podudzia kurczaka jest przygotowanie ich w pie...
Odsłon: 187
Włoska kombinacja smaków.
Odsłon: 35
To danie jest szybkie i smakowite, idealne na wiosenny obiad lub kolację. Szp...
Odsłon: 8710
Zrobienie naleśników to dla mnie nie nowina i uważam, że ciasto zawsze jest d...
Odsłon: 730
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 4978
Najlepszym pomysłem na szybkie podudzia kurczaka jest przygotowanie ich w pie...
Odsłon: 187
Składniki
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodajemy posiekane masło. Delikatnie zagniatamy. Stopniowo dodajemy żółtka i śmietanę. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Dzielimy na 2 części. Większą część wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Mniejszą część wkładamy do zamrażarki.
Blaszkę o wymiarach 25x 40 cm smarujemy masłem i wysypujemy delikatnie tartą bułką. Wykładamy większą częścią ciasta. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika (góra-dół) na 15 minut. Podpiekamy na złoty kolor.
W tym czasie przygotowujemy masę serową. Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy twaróg, rozpuszczone i wystudzone masło, wymieszane mąki i sok z cytryny. Ucieramy na jednolitą masę. Wiśnie odsączamy z kompotu. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier dalej ubijając.
Na podpieczony spód wykładamy masę serową, na to równomiernie odsączone wiśnie. Na wiśniach rozsmarowujemy pianę z białek. Na górę ścieramy resztę ciasta z zamrażarki. Wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy około 55 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Najlepiej spożywać następnego dnia. Smacznego:)