Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczny, delikatny i rozpływający się w ustach sernik, kładziony na herbatnikach oraz wykończony kokosową chmurką. Doskonały na popołudniowy deser.
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 289
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 140
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4960
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2331
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 289
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 140
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4960
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2331
Składniki
Ser biały dokładnie zmielić i dodać do niego 2 budynie śmietankowe, 2 jajka , 4 żółtka, cukier zwykły oraz waniliowy, a także mleko i olej. Wszystkie składniki najpierw dokładnie wymieszać łyżką, a następnie zmiksować na jednolitą i gładką masę. * Po zmiksowaniu, do masy serowej możemy dodać także rodzynki.
Blaszkę o wymiarach 23,5 x 39,5 wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim herbatniki, tak aby dokładnie pokrywały spód. Przed ułożeniem herbatniki z każdej strony delikatnie moczymy w mleku. Pamiętajmy, aby ich nie przemoczyć, a jedynie nawilżyć.
Następnie na herbatniki wykładamy masę serową i wygładzamy jej wierzch szpatułką. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 40 minut.
Podczas pieczenia przygotowujemy kokosową chmurkę, ubijając białka z cukrem na sztywną pianę. Gdy minie 40 minut, a wierzch ciasta zacznie się delikatnie rumienić, wyciągamy blaszkę z piekarnika. Na wierzch masy serowej wykładamy ubitą pianę i posypujemy ją kokosem. Blaszkę ponownie wstawiamy do piekarnika na około 10 minut.
Życzę smacznego! :)