Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczne śledzie w śmietanie
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 9886
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 136
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 539
Doskonałe kotlety mielone z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikat...
Odsłon: 84
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 9886
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 136
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 539
Doskonałe kotlety mielone z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikat...
Odsłon: 84
Składniki
Filety wymoczyłem w zimnej wodzie. W trakcie moczenia wymieniałem wodę trzy razy (po ok. 1 godzinę na każde moczenie). Do ostatniej tury wlałem trzy łyżki octu ( aby pozbyć się ze śledzi ości, śledzie zmiękną i zachowają biały kolor ).
W międzyczasie pokroiłem cebulę w kostkę i sparzyłem na durszlaku gorącą wodą. Odstawiłem do przestygnięcia. Jabłka i ogórki kiszone pokroiłem w drobną kosteczkę.
Po trzech godzinach moczenia, śledzie wyjąłem z wody, osuszyłem i pokroiłem w rąby. Do miski wlałem śmietanę, dodałem pokrojone jabłko, ogórka i ostudzoną cebulę. Wsypałem łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki octu winnego. Doprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem. Dodałem śledzie i ponownie wszystko delikatnie wymieszałem, ostrożnie, żeby nie uszkodzić śledzi. Tak przygotowane śledzie przełożyłem do słoiczków i odstawiłem do lodówki na 24 h, tak aby wszystko przeszło swoimi smakami.