Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniale delikatny, idealny na świąteczne popołudnia sernik makowo-kajmakowy. Przepis Liski w wykonaniu Kocurka.
...bez mąki pszennej. Polecam.
Odsłon: 741
Pyzy to potrawa pochodząca z kresów wschodnich, popularna na Mazurach, Suwals...
Odsłon: 35
Moje ulubione kluski śląskie i to z dziurką. Dziurkę robię dla tego że podoba...
Odsłon: 96
...bez mąki pszennej. Polecam.
Odsłon: 741
Pyzy to potrawa pochodząca z kresów wschodnich, popularna na Mazurach, Suwals...
Odsłon: 35
Moje ulubione kluski śląskie i to z dziurką. Dziurkę robię dla tego że podoba...
Odsłon: 96
Składniki
Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć od spodu papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 175oC 30g masła roztopić. Ciasteczka i krakersy pokruszyć wałkiem lub zmielić w malakserze/blenderze. wymieszać w garnuszku z masłem i cukrem.Powstałą kruchą masę wysypać na dno tortownicy, wyrównać i delikatnie wygładzić łyżką.
Ser zmiksować z cukrem, ciągle miksując dodawać po jednym jajku. dodać mąkę i aromat. Masę podzielić na dwie części, do jednej wmiksować masę makową, do drugiej 200g kajmaku, miksując tak długo, aby nie było kajmakowych grudek.
Na ciasteczkowy spód delikatnie wyłożyć łyżką ser z makiem, następnie również delikatnie część z kajamkiem. Piec 70 minut, studzić w piekarniku z otwartymi drzwiami.