Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tuńczyk podany na warzywach, polecam.
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 536
Syrop z kwiatów z czarnego bzu wzmacnia nasz organizm i wspomaga walkę z wiru...
Odsłon: 3832
Piersi kurczaka nadziewane serem i zielonymi szparagami, zawinięte w plastry...
Odsłon: 169
Wyśmienita sałatka z ogórków małosolnych, młodej cebuli dymki i pomidorów mal...
Odsłon: 725
Polecam bardzo smaczne, pulchne, mięciutkie rozpływające się w ustach mini pą...
Odsłon: 139
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 536
Syrop z kwiatów z czarnego bzu wzmacnia nasz organizm i wspomaga walkę z wiru...
Odsłon: 3832
Piersi kurczaka nadziewane serem i zielonymi szparagami, zawinięte w plastry...
Odsłon: 169
Wyśmienita sałatka z ogórków małosolnych, młodej cebuli dymki i pomidorów mal...
Odsłon: 725
Polecam bardzo smaczne, pulchne, mięciutkie rozpływające się w ustach mini pą...
Odsłon: 139
Składniki
Warzywa umyłem. Bakłażan, cukinię i paprykę pokroiłem w dość drobną kostkę. Na patelni rozgrzałem odrobinę oliwy z oliwek i smażyłem na dość sporym ogniu osobno kolejne warzywa - najpierw bakłażan, po czym odłożyłem go do miski, następnie cukinię, a po jej podsmażeniu i odłożeniu paprykę. Warzywa smażyłem do momentu, aż zaczęły się rumienić, brązowieć. Dzięki takiemu smażeniu z osobna, warzywa nie puszczą soków i nie zaczną się gotować. Pomidory włożyłem na 2 minuty do gorącej wody, po czym obrałem je ze skórek i zblendowałem. Na patelni na 2 łyżkach oliwy z oliwek zrumieniłem posiekaną drobno czerwoną cebulę i ząbki czosnku, po czym dodałem do nich rozdrobnione pomidory i zioła - oregano, bazylię i tymianek. Doprawiłem czarnym pieprzem i solą. Smażyłem około 5 minut. Pomidory wymieszałem z podsmażonymi wcześniej warzywami - cukinią, bakłażanem i papryką, po czym przełożyłem do naczynia żaroodpornego i włozyłemdo piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Zapiekałem około pół godziny, aż sos się zredukował. Steki z tuńczyka umyłem. Doprawiłem czarnym pieprzem, solą oraz rozmarynem. Smażyłem na dobrze rozgrzanej patelni grilowej od 1,5 do 3 minut z każdej strony, w zależności od tego na jak wysmażonym steku nam zależy. Warzywne ratatuje wyłożyłem na talerze i ułożyłem na nim steki z tuńczyka.